Algarvekusten i Portugal bjuder vanligtvis på traditionell portugisisk
matlagning med fisk och skaldjur i fokus. Recepten är baserade på kokkonst
sedan flera hundra år tillbaka. Med stor inspiration från havet och lokala
råvaror från jordbruken längst med kusten sammansätts de mest fantastiska av rätter. Smakerna kan vara enkla och rena där kärleken till råvarorna står i fokus. Andra delar av köket bjuder på mustiga dofter och kraftfulla kryddor från Afrika och mellanöstern. Med inspiration från kolonierna finns smaker såsom kanel, chili, vitlök och saffran. Till maten i Algarve finns ett mycket stort utbud av portugisiska viner då Algarvekusten är en region som producerat viner i över 3000 år.
I södra delen strax ovanför Algarve hittar ni Alentejo. Köket i denna
region består dels av fläsk- och nötkött, men även fisk och skaldjur.
Vanligt förekommande på menyn är hembakat bröd, lokalt producerad olivolja, mandlar, apelsiner och ostar. Rostade kastanjer, mandlar och kanderade popcorn finns på de flesta marknader. Vinerna från Alentejo är fruktiga och aromatiska.
Om Maria-Julia dos Santos
Maria-Julia dos Santos har ett gediget intresse för ridkonsten och den
portugisiska Lusitanohästen. Dess historiska bakgrund och fantastiska
egenskaper såsom explosivitet och smidighet gör det till en av världens
mest omtalade hästraser.
Maria-Julia dos Santos har också, med en fusion av kärlek för Portugal och
Sverige, tillgång till två kulturer och därmed visionen att förmedla det
bästa av dessa. Med ett engagemang för maten, vinerna och kulturen i
Portugal finns en önskan att sprida intresset och öka kunskapen kring
dessa.