LOADING

Type to search

Hälsa

Allt du behöver veta om E-cigg!

Share

E-cigg är ett populärt alternativ till tobak. Tobak är välkänt för att vara skadligt för vår hälsa, E-cigg ett mycket mindre farligt alternativ.

Vad är egentligen en E-cigg?

En E-cigg efterliknar känslan av en traditionell cigarett. Istället för att använda tobak för att skapa rök, använder E-cigg batteridrivna värmeelement som ångar upp en e-vätska som innehåller nikotin, smakämnen, VG/PG. Ångan som frigörs vid användning av E-cigg är den som användaren inhalerar, vilket kan får det att verka som att användaren röker en traditionell cigarett.

Hur fungerar de?

E-cigg fungerar genom att en batteridriven värmekälla hettar upp en vätska som kallas e-juice. Denna vätska innehåller en blandning av propylenglykol, vegetabilisk glycerin, nikotin och olika smakämnen. När vätskan hettas upp bildar den ånga som användaren inhalerar genom en munstycke på en e-cigg. Vissa e-cigg är utformade för att efterlikna känslan av att röka en traditionell cigarett, medan andra har större, återanvändbara batterier och en påfyllningsbar tank som återanvänds många gånger.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med e-cigg?

Fördelarna med E-cigg är att de är mycket mindre farliga för hälsan än traditionella cigaretter. Eftersom E-cigg inte använder tobak, producerar de inte de farliga gifterna som rök från tobak gör. Medan traditionella cigaretter har en lång rad negativa hälsoeffekter, är E-cigg ett mycket säkrare alternativ. E-cigg är också billigare i längden eftersom de har en högre livslängd än traditionella cigaretter.

På samma gång som e-cigg har fördelar finns det också nackdelar. Även om e-cigg inte är lika skadliga som traditionella cigaretter, innehåller de fortfarande nikotin. Nikotin är en beroendeframkallande substans som kan orsaka hälsoproblem om du har problem med blodkärl och hjärta. De finns många långsiktiga studier som visar att användningen av E-cigg är en betydligt mindre hälsofarligt än användningen av tobak.

Vad är det viktigaste att tänka på?

Innan du köper och börjar använda e-cigg är det viktigt att vara medveten om vad som finns på marknaden. Se till att du köper från en pålitlig leverantör vars produkter är registrerade hos folkhälsomyndigheten. De flesta leverantörerna av e-cigg säljer även e-juice, så det är också viktigt att läsa på förpackningen för att kontrollera innehållet. De flesta tillverkare av e-cigg rekommenderar att du inte använder dem om du inte röker, försöker sluta röka eller har rökt eller snusat tidigare. E-cigg är inte tänkta att vara en port till rökning, utan snarare en möjlighet för rökare att få sitt nikotin utan de negativa hälsoeffekterna som tobak medför.

Sammanfattning

E-cigg är en ny innovativ teknik som är mycket mindre skadlig för hälsan än traditionella cigaretter. Men innan du går vidare med att köpa eller använda en e-cigarett är det viktigt att du vet vad du faktiskt köper och vad som finns på marknaden. Att vara välinformerad om vad E-cigg är, dess fördelar och nackdelar likväl som dess innehåll, är det bästa sättet att skydda din hälsa.