LOADING

Type to search

Hälsa

Lindra domningar i armar och ben

Share

Det kan finnas flera orsaker till domningar i armar och domningar i benen kan vara många. Om smärtan strålar ner i baksidan av låret och i vissa fall ända ner till foten kan det möjligtvis vara ischiassmärta. Det finns både ”äkta” och ”falsk” ischias.

Äkta Ischias

Den äkta ischias är mindre vanlig och orsakas av nervpåverkan i ryggen och beror i många fall på ett diskbråck eller diskbuktning. Ifall smärtan går ända nedanför knät i kombination med känselbortfall eller svårigheter att lyfta foten kan det vara nerver som kommit i kläm vid ett diskbråck. I detta fall bör du kontakta läkare. Läkare brukar oftast ge ordinationerna att vila, ge smärtlindrande, samt inflammationshämmande mediciner.

Falsk Ischias

En falsk ischias eller piriforis syndrom som den kallas är betydligt vanligare och kan bero på att en muskel är spänd och därmed trycker på ischiasnerven. Smärtan från falsk ischias känns oftast på baksidan av låret, men till skillnad från äkta ischias är det sällan att det går ända ner till foten. För behandling av falsk ischias rekommenderas behandling med en metod vid namn ATLANTOtec-metoden. Den här behandlingen går ut på att ge en djupgående vibrationsmassage av musklerna längs med ryggraden.

Värk och domningar i armar och fingrar

En orsak till värk i armar, bröstkorg och skuldra kan vara Thoracic Outlet Syndrom där nerver och blodkärl komprimeras genom en trång passage mellan scalenusmusklerna. Nerverna och blodkärlen passerar även den lilla bröstmuskeln som kan vara spänd och kort. Här kan man uppleva känselbortfall eller pirrningar i vissa fingrar. Oftast är det tumme, pekfinger och långfinger som man upplever detta i. För att lindra detta rekommenderas det att man stretchar både bröstmusklen och halsmuskeln, samt att ge den lilla bröstmuskeln massage med hjälp av en tennisboll. Behandling med hjälp av ATLANTOtec-metoden rekommenderas för att skapa symmetri och balans genom djup vibrationsmassage.

Leave a Comment