LOADING

Type to search

Nyheter

Marcus Hamberg om investeringsstödet

Share

Marcus Hamberg är CEO på RW Capital AB och är utbildad civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm. Hamberg är en entreprenör som arbetar inom fastighetsbranschen. Hamberg tycker om att engagera sig och är högst intresserad av investeringsstödet då han har en stor passion för att hjälpa andra.

Det statliga investeringsstödet för hyresbostäder

Investeringsstödet infördes 2016. Villkoret för att beviljas stöd är att hyrorna för bostäderna inte får överstiga ett visst tak. Syftet är att det ska byggas fler prisrimliga bostäder som fler kan efterfråga. Mellan 2016-2020 har 13,1 miljarder kronor beviljats till 50 000 bostäder. Från den 1 februari 2020 har investeringsstöd fördelats på två potter, en avsedd för projekt i de tre storstadsregionerna och en för projekt i övriga landet. Efterfrågan på investeringsstöd har varit betydligt större utanför storstadsregionerna.

Enligt Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas gemensamma budget i höstas ska anslag till byggsubventioner för hyresbostäder och bostäder för studerande samt energieffektiviseringar för omkring 1,3 miljarder kronor avskaffas 2022. Inga nya stöd kommer att beviljas under nästa år.
Att bygga bostäder tar flera år och ska finnas på plats i kanske 100 år. Då kan inte helt plötsligt grundläggande förutsättningar ändras baserat på färgen på partiboken.

Effekten av åtgärden är ett kraftigt minskat byggande i mindre kommuner där stödet har varit helt avgörande för att bygga nya bostäder. Många kommuner som nu står med färdiga detaljplaner – som har kostat stora pengar att få fram – men projekten kommer inte igång eftersom de ekonomiska förutsättningar helt plötsligt försvann med det indragna stödet.