LOADING

Type to search

Hus & Hem

Slitringars funktion vid fönsterbyten

Share

Vad är slitringar och varför kan dessa komma att behövas när du renoverar gamla fönster? Hänger dina fönster inte i jämn nivå idag? Då kan dina gångjärn vara utslitna. Slitringar på dina fönsters gångjärn är således en väldigt viktig del. Dessa fungerar i princip som en typ av mellanbricka som höjer upp fönstret till sin ursprungliga nivå.

Den kompenserar således för den utnötning som har skett på ditt fönstergångjärn. För att detta ska fungera fullt ut så kan eventuella befintliga slitringar behöva bytas ut samtidigt, då även dessa kan ha nötts ut med över tid. Slitringar används i merpart just för att kompensera för denna utnötning, som oftast sker från båda håll på gångjärnet.

Slitringar som en ekonomisk och praktiskt lösning vid renovering av fönster

Slitringarna är även en ekonomisk och praktisk lösning. Oftast av den enkla anledningen att det inte alltid lönar sig eller går att byta ut mot ett helt nytt gångjärn. Det kan även vara att det inte finns ett ersättningsgångjärn att få tag på.

Tekniken med att använda brickor och slitringar som kompensering för slitage är relativt välkänd bland hantverkare. Den används således även för att höja upp äldre dörrar som har gångjärn där du kan lyfta av dörren när den är öppnad. Slitringar och mellanbrickor passar i merpart på liknande lösningar med tvådelade gångjärn.

Hur du enkelt kan skapa ett tätare fönster med tätningslister för fönster

Fönstertätningsremsor eller tätningslister för fönster är en viktig del av varje fönster. Dessa tätningslister hjälper till att hindra luft och fukt från att tränga in i byggnaden. Detta kan även spara energi, minska dina elräkningar och skydda din egendom från skador. Men efter några år kan tätningslister för fönster slitas ut och behöva bytas ut.

Energibesparingar med nya tätningslister för fönster

Om du har gamla eller slitna fönstertätningslister kan de leda till drag i ditt hem eller företag. Det innebär att varm luft på vintern kommer ut medan kall luft kommer in och vice versa på sommaren. När du byter ut dina fönstertätningslister kan du förhindra dessa drag och minska den mängd energi som behövs för att värma och kyla din fastighet. Detta kommer att sänka dina elräkningar och göra det lättare att hålla en behaglig temperatur året runt.

Skydd mot inträngande fukt med nya tätningslister

Fönstertätningsremsor hjälper också till att hålla fukt från regn eller snöfall borta. Om för mycket fukt kommer in i din fastighet kan det med tiden orsaka allvarliga skador genom att uppmuntra mögeltillväxt eller ruttnande träarbeten.

Genom att byta ut slitna fönstertätningsremsor mot nya som passar bra mot fönsterbrädan kan du hålla ute oönskad fukt och skydda dina innerväggar och möbler från vattenskador.

Minskning av buller med rätt tätningslister

Gamla eller dåligt sittande fönstertätningar kan också släppa in mer buller än nödvändigt från yttre källor, t.ex. trafik eller grannar som spelar hög musik. Dåligt passande tätningar gör att ljudvågor lättare kan tränga in i byggnaden än om den var väl tätad.

Nyare modeller av tätningsmaterial är ofta utformade specifikt för ljudisolering. De kan därför göra ett bättre jobb med att hålla nere de externa ljudnivåerna nere. Samtidigt som de fortfarande släpper in frisk luft i fastigheten när de öppnas.

Det är ett effektivt sätt att spara pengar på energiräkningen, skydda din egendom från vattenskador och minska ljudet som kommer in genom fönstren från externa källor. Och eftersom tätningsmaterial av hög kvalitet är utformade för långvarig användning.

Då behöver du oftast inte byta ut dem alls lika ofta som äldre modeller kan kräva, vilket sparar ännu mer pengar i processen. Om du letar efter sätt att förbättra energieffektiviteten och öka komforten i ditt hem eller i din fastighet. Då kan byte av gamla fönstertätningar vara precis vad du behöver.