LOADING

Type to search

Nöje Världen

17 000 uppmanar till bojkott av Eurovision

Share

Israels Netta Barzilai vann Eurovision Song Contest 2018.

Nu har en protestlista, som uppmanar till att Island ska bojkotta nästa års tävling, samlat 17 000 underskrifter.

Anledningen är krisen vid Gazaremsan som lett till att minst 60 personer dödats av israelisk militär.

Israels Netta Barzilai stod pall för favorittrycket och lyckades ta hem Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon med sitt bidrag ”Toy”.

25-åringen var lyrisk efter succén och hyllade Israel från scen.

– Jag älskar mitt land, nästa gång Jerusalem, sa hon från scen.

Netta Barzilais vinst innebär att nästa Eurovision Song Contest kommer att hållas i Israel.

Detta har väckt starka reaktioner i Island, ett land där Eurovision Song Contest är mycket populärt. Hittills har 17 000 personer skrivit under en internationell protestlista som syftar till att få public service-bolaget RÚV att bojkotta Eurovision Song Contest 2019. Det rapporterar SVT.

Inget beslut fattats ännu

Anledningen är den senaste konflikten vid Gazaremsan där minst 60 palestinier dödats av israelisk militär. Det var i måndags som protesterna utbröt längs gränsen mellan Israel och Gazaremsan. Den israeliska militären öppnade eld mot demonstranterna och utöver de minst 60 döda har även 2700 personer skadats i sammandrabbningarna enligt uppgifter från nyhetsbyrån AFP.

Enligt SVT, som hänvisar till RÚV, har protestlistan skrivits under av bland andra de tidigare Eurovision-deltagarna Paul Oscar och Dadi Freyr. De 17 000 personer som skrivit under listan utgör 4,8 procent av Islands befolkning enligt SVT. Protestlistan kan dock skrivas på av vem som helst och ska dessutom ha fått internationell spridning.

Så sent som 2015 beslutade kommunfullmäktige i Reykjavik, Islands huvudstad, att produkter gjorda i Israel skulle bojkottas. Islands utrikesminister tog dock avstånd från beslutet och bara några dagar senare drogs det tillbaka.

Enligt SVT har RÚV:s programdirektör meddelat att inget beslut har fattats i frågan men att situationen i Israel kan påverka beslutet.

Tags:

Leave a Comment