LOADING

Type to search

Sverige Nyheter Väder

Efter extremvärmen – då sjunker temperaturen igen

Share

En rekordvarm julimånad är till ända. Även inledningen av augusti har bjudit på extrem värme i stora delar av landet, men nu visar väderprognosen att temperaturen snart sjunker – på vissa håll rejält.

Efter ett rekordvarmt juli och en varm inledning på augusti med dagstemperaturer över 30-strecket på flera håll, ser extremvärmen nu ut att förlora fästet om landet. Åtminstone tillfälligt.

Kallare luft från nordväst är på väg, vilket innebär lägre temperaturer i nästan hela landet. På flera håll kan det också bli en och annan regnskur.

– Under helgen kommer det in mindre varm luft över hela landet. Det läget kan sedan vara kvar en bit in i nästa vecka, framåt tisdagen eller onsdagen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Den kallare luften kommer att bidra med dagstemperaturer på mellan 20 och 25 grader under helgen och inledningen av nästa vecka i landets södra delar och i storstadsområdena.

Större blir skillnaderna i landets mellersta delar och i Norrland. Längs Norrlandskusten väntar temperaturer på mellan 15 och 18 grader från söndagen och i inledningen av nästa vecka, på platser där det i mitten av denna vecka är uppemot 30 grader varmt.

Den kallare luften som tränger in över landet behöver dock inte betyda att värmeböljan är över för i år, enligt Sofia Söderberg.

– Det går lite i vågor. I nuläget är det svårt att säga vad som händer efter mitten av nästa vecka. Det skulle kunna komma en ny våg.

Kan extremhettan komma tillbaka alltså?

– Det är svårt att säga. I augusti finns fortfarande så pass varm luft i närheten av oss, så förutsättningarna finns för att det skulle kunna komma in över oss igen.

Leave a Comment