LOADING

Type to search

Företagande Teknik

Matlagning på en stekhäll: Vad du behöver veta

Share

Att laga mat på en stekhäll är en väldigt viktig färdighet i alla restaurangkök. Oavsett om du är professionell kock eller nybörjare är det viktigt att veta hur man använder en stekhäll rätt. Samt att du använder denna restaurangutrustning, korrekt och säkert. Några av det viktigaste sakerna att tänka på när man lagar mat på en stekhäll i ett restaurangkök berättas vidare. 

Säkerheten först vid val av stekhäll

Det första och viktigaste att tänka på när man använder en stekhäll är säkerheten. Bär alltid skyddskläder som förkläde, grytvantar och värmebeständiga handskar när du lagar mat. Lämna aldrig hällen obevakad när den används, eftersom även små mängder olja snabbt kan antändas om de lämnas okontrollerade. 

Värmegrad och tidsinställning på stekhällen

En annan viktig aspekt när du lagar mat på en stekhällen är värmenivån och tidpunkten för dina rätter. Olika livsmedel kräver olika värmenivåer; om du till exempel sauterar grönsaker bör du använda medelhög värme, medan du bör använda låg-medelhög värme om du gör äggröra eller pocherade ägg. 

Det är också viktigt att vara uppmärksam på tidpunkten för dina rätter. Om du till exempel steker grönsaker under omrörning. Du bör även se till att varje grönsak steker lika länge innan du lägger till nya ingredienser. 

Underhåll av din köksutrustning och stekhäll

Det viktigt att hålla din köksutrustning och stekhäll ren och väl underhållen. Efter varje användning ska du se till att alla ytor rengörs på rätt sätt. Torka av alla ytor med pappershanddukar eller rena trasor för att avlägsna eventuella fettansamlingar. 

Om fett börjar ansamlas runt stekbordets kanter och underrede, se till att torka bort det omedelbart. Eftersom att det kan innebära en viss brandrisk. Du bör också inspektera stekhällen regelbundet för att se om det finns några tecken på slitage på anslutningar eller knappar. Om du märker några sprickor eller flisor i din stekhäll ska tillkalla en reperatör omgående samt eventuellt byta ut den. På så sätt kommer den inte bli en säkerhetsrisk i ditt kök.  

Matlagning på stekhällar kräver noggranna överväganden och uppmärksamhet för att garantera både säkerhet och kvalitetsresultat. Kom ihåg att bära skyddskläder som förkläde, grytvantar och handskar beroende på vad som tillagas. 

Var uppmärksam på olika värmenivåer samt tillagningstider, kontrollera regelbundet om det finns tecken på slitage på stekhällen. Rengöra ytorna efter varje användning med rätt metod, du hittar oftast detta i tillverkaren anvisningar. Se till att fettansamlingar torkas bort omedelbart efter användning.