LOADING

Type to search

Hus & Hem

Hur du väljer rätt färg för dina snickeri- och möbelprojekt

Share

Hur du väljer rätt färg för dina snickeri- och möbelprojekt, RAL kulör och NCS kulör. När du ska måla dina snickeri- och möbelprojekt finns det många faktorer att ta hänsyn till. Vilken typ av färgstandard ska du använda? Vilken färg ska du välja? Hur ser du till att färgen håller länge?

En snabbguide för att välja rätt färg för ditt nästa projekt:

Färgtyp – Snickerifärg, målarfärg och sprayfärg

Vilken typ av färg du väljer beror på vilket projekt du arbetar med och vilken finish du hoppas uppnå. Om du till exempel målar en möbel som ska användas utomhus måste du använda en färg som tål elementen.

Om du å andra sidan vill ha en högglansig finish måste du använda en annan typ av färg än om du vill ha en matt finish. Prata med din lokala järnaffär eller byggvaruhus för att ta reda på vilken typ av färg som är bäst för ditt projekt. Du kan även kontakta en erfaren färghandlare på online som exempelvis spraycan.se.

Färgval – Färgstandard med RAL kulör eller NCS kulör

När du har bestämt dig för vilken typ av färg du ska använda är det dags att börja tänka på färg. Om du är osäker på var du ska börja kan du ta en titt på några provtavlor eller be om hjälp från en professionell person.

När du har begränsat dina alternativ är det viktigt att testa färgerna innan du bestämmer dig för en. Färgprover är utmärkta för detta ändamål. Måla helt enkelt ett prov av varje färg på en bit kartong eller papper och observera hur färgerna ser ut i olika ljus under dagen. Detta hjälper dig att bestämma vilken färg som är rätt för ditt projekt.

Hållbarhet när du väljer olika färgstandarder

När du väljer färg till dina snickeri- eller möbelprojekt är det viktigt att tänka på hur hållbar färgen kommer att vara. Om ditt projekt kommer att utsättas för tung användning eller exponering för väder eller solljus, se till att välja en färg som är utformad för hållbarhet. Dessa färger kostar vanligtvis mer i början, men de sparar dig pengar på lång sikt eftersom de inte behöver bytas ut lika ofta.

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du väljer färg till dina snickeri- och möbelprojekt. Men med lite forskning och planering kan du hitta den perfekta färgen för alla jobb. Kom bara ihåg att tänka på färgtypen, färgen och hållbarheten innan du fattar ditt slutgiltiga beslut.