LOADING

Type to search

Hus & Hem Hälsa

Njut av sköna bastubad i bastu med glasväggar

Share

Bastu med bastufolie och traditionella väggar eller kanske en moderna glasväggar till bastun? Valen är många när du ska bygga en bastu till din relaxavdelning. Fördelarna med bastufolie är omdiskuterade, men många tror att den hjälper till att hålla värmen inne och fukten ute. Vissa säger att bastun är det torraste rummet i huset, men det är inte alltid sant. Om du kastar ett bad kommer luftfuktigheten att vara mycket högre och rummet kommer att vara fuktigare.

Bastufolie kan hjälpa till att förhindra att fukt byggs upp i väggarna och orsakar kondens. Den enda gången du inte behöver bastufolie är när du installerar en bastu i ett badrum som redan har en fuktspärr som till exempel då du bygger en bastu med glasväggar.

Hur fungerar keramiska bastustenar

Bastu har använts i århundraden för att ge avkoppling och många hälsofördelar. Det finns många olika typer av bastur, men en av de mest populära är den traditionella vedeldade bastun eller en bastu med elaggregat. Det som ofta glöms i sammanhanget är att vanliga bastustenar avger olika ämnen som påverkar ditt bastubad. Med keramiska bastustenar från Kerkes som exempel på keramiska stenar för bastu. Så får du en bastusten som inte släpper ifrån sig lika många ämnen som annars kan var dåliga att inandas. Keramiska stenar bränns vid mer än 1300 grader och till skillnad från vanlig natursten så kan även de som är allegiska eller astmatiker nu få ta del av fördelarna med bastubad.

Så här kan du bada bastu på traditionellt vis

Bastubad är en unik upplevelse och bör göras på rätt sätt för att man ska kunna dra största möjliga nytta av den. När du badar bastu är syftet att höja kroppstemperaturen och sedan svalna. Denna process öppnar dina porer, rengör din hud och frigör gifter.

Nedan följer riktlinjer för hur man badar i bastu på rätt sätt:

1. Drick mycket vätska före och under bastubadet för att hålla dig återfuktad.

2. Ta en varm dusch innan du går in i bastun för att öppna porerna.

3. Gå in i bastun och sätt dig ner. Ställ dig inte upp förrän du är redo att gå därifrån.

4. Svettas i 10-15 minuter och ta sedan en paus genom att dricka vätska och vila i det svala rummet.

5. Upprepa steg 3-4 tills du har svettats i 30-40 minuter totalt.

6. Kyl ner genom att ta en kall dusch eller sitta i ett kallt rum i 5-10 minuter.

7. Drick mycket vätska efter bastubadet för att återfukta dig.”