LOADING

Type to search

Teknik

Thunderbolt vs. USB-C: Vad är skillnaden?

Share

Thunderbolt och USB-C är båda typer av kontakter som används för att ansluta enheter till en dator. De har olika syften och det är viktigt att känna till skillnaden mellan dem innan du gör ett köp. Här är skillnaderna mellan Thunderbolt- och USB-C-kablar samt deras fördelar och nackdelar.

Thunderbolt är en typ av kontakt som utvecklats av Intel och Apple. Den används för att ansluta kringutrustning som bildskärmar och lagringsenheter till en dator. Thunderbolt-kablar är snabbare än USB-C-kablar och kan överföra data med hastigheter på upp till 40 Gbps. Thunderbolt-kablar är också dyrare än USB-C-kablar.

USB-C kablar är en typ av kontakt som utvecklades av USB Implementers Forum. Den används för att ansluta enheter som telefoner och kameror till en dator. USB-C-kablar är långsammare än Thunderbolt-kablar, men de är billigare.

Både Thunderbolt- och USB-C-kontakter har sina fördelar och nackdelar. Om du behöver en snabb anslutning för enheter som en extern hårddisk eller en bildskärm är Thunderbolt det bättre alternativet. Om du behöver ett billigare alternativ för att ansluta enheter som en telefon eller en kamera är USB-C det bästa alternativet.

En annan viktig sak att tänka på är att det är långt ifrån alla enheter som har stöd för Thunderbolt, vilket innebär att du måste kontrollera detta innan. Thunderbolt kommer även att försvinna som mobiltelefonkablar framöver enligt beslut från EU.