LOADING

Type to search

Sverige Företagande

Verifiera AB hjälper företag och journalister att verifiera nyheter

Share

Verifiera är ett företag som hjälper företag och journalister att verifiera nyheter, genomföra bakgrundskontroller och genomföra research gällande olika händelser. Idag kommer vi gå igenom allt som du behöver veta om Verifiera AB om du funderar på att testa deras tjänster i framtiden.

Historia

Verifiera AB grundades 2016 när de tog över ägandet av företaget Lexbase. Eftersom deras tjänster var helt unika på den svenska marknaden växte företaget snabbt. Idag används de dagligen av hundratals företag, myndigheter och journalister som snabbt behöver hitta offentliga handlingar. I början utsattes företag för kritik men företaget klarade sig ändå bra tack vare en bra ledning som tog företaget genom de tuffa tiderna. Idag går det riktigt bra för företaget och många företag skulle inte kunna tänka sig att inte använda deras tjänster när de anställer nya medarbetare.

Verifiera AB för företag

Den främsta anledningen till att företag använder sig av Verifiera AB är för att säkerställa sina medarbetare och konsulter t.ex. vid rekrytering eller inför offentliga upphandlingar Innan du anställer en ny person kan du enkelt söka upp dem på Verifiera AB. Då får du snabbt fram all tillgänglig offentlig information om personen, till exempel om hen har begått ett brott eller inte. Dessutom kan du med Verifiera se alla domar som rör en person eller ett företag , inte bara de domar som ledde till att personen blev dömd. Du kan alltså se alla mål som personen i fråga varit inblandad i.

Eftersom de allra flesta domarna i Sverige är allmänna handlingar kan du självklart begära ut dessa själv. Då måste du dock veta exakt i vilken domstol och i vilket mål som personen varit inblandad i för att hitta rätt. Verifiera begär ut alla allmänna handlingar och gör det därför mycket enklare för dig att hitta alla mål som personen i fråga varit inblandad i. De enda gränserna är att du inte kommer hitta några sekretessbelagda uppgifter. Det är heller inte möjligt att söka på en person som är under 18 år gammal. Däremot kan du göra en sökning även om du själv är under 18.

Gamla domar

I de allra flesta fall kan du inte hitta handlingar som är äldre än 2007. Det finns dock vissa undantag från den regeln. Saker som hänt innan 2007 kommer alltså vara svårare att hitta än saker som skedde nyligen. En stor anledning till att Verifiera AB gör detta är för att deras register ska vara aktuella. Om ett brott begicks för länge sen är brottet inte längre aktuellt. Självklart beror detta dock på vad brottet var för något.

Körkort

Med bakgrundskontrollen som Verifiera AB gör går det att se om personen i fråga har körkort eller inte och i så fall vilket körkort personen har. Detta är väldigt bra eftersom många tjänster kräver att personen i fråga har ett körkort. Det går även att se om körkortet är aktivt eller inte.

Utdrag ur belastningsregistret

Många tror att tjänsten som Verifiera AB erbjuder bara är ett utdrag ur polisens belastningsregister när det kommer till domar och liknande. Detta stämmer dock inte. Polisens belastningsregister visar bara en liten del av vad personen kan ha varit inblandad i och det visar bara de fall när personen faktiskt blev dömd. Verifiera AB erbjuder ett mycket större utdrag än så.

Med en bakgrundskoll från Verifiera AB kan du se allt som personen eller företaget varit inblandad i, oavsett om det rör Socialstyrelsen, Skolverket eller Polismyndigheten. Verifiera AB kan alltså ge dig en mycket bättre bild av personen än vad polisens belastningsregister kan göra, något som är väldigt viktigt när du ska anställa någon för ett jobb.

Yrkesdatabaser

Hos Verifiera AB är det även möjligt att söka igenom deras yrkesdatabas. I denna databas samlas offentlig information om läkare och all övrig sjukvårdspersonal samt deras behörigheter. Här kan du hitta information om din läkare, till exempel om personen har fått en disciplinåtföljd. Vad som däremot inte är möjligt är att hitta information om läkarens patienter eftersom det kan innehålla väldigt känslig information.

När du söker efter en läkare kan du se om hen har fått sin läkarlegitimation indragen, fått en varning eller fått någon annan påföljd. Du kan även lägga in en bevakning för att se om något händer med en viss läkare i framtiden. Detta är en väldigt bra tjänst om du jobbar inom vårdsektorn och ska anställa en ny läkare eller någon annan sjukvårdspersonal. Det är även en bra tjänst för andra företag som är i behov av någon med sjukvårdserfarenhet. Du kan snabbt se vad personen gjort och vad påföljden blev och utefter det välja om du vill anställa personen eller inte. Vilket idag ställs som krav när kommuner och landsting rekryterar personal.

Verifiera AB för journalister

Sina andra två tjänster riktar Verifiera AB främst till journalister. Den första tjänsten vi ska prata om är deras nyhetsförmedling. Ett problem som många journalister har är att kunna lita på sina källor. När de bara får information från ett ställe kan det vara svårt att säga om det stämmer eller inte, något som är väldigt viktigt för en journalist. Med Verifiera AB blir det enklare. De samlar nämligen alla aktuella händelser från rättsvårdande myndigheter, varje dag. Detta sker som en sammanfattning för att du enklare ska kunna hitta det du letar efter. Med detta kan du snabbt och enkelt verifiera din källa och kontrollera om informationen stämmer eller inte.

Den andra tjänsten riktad till journalister rör research, något som journalister också jobbar mycket med. Verifiera AB har skapat ett arkiv fullt med utredningar och kartläggningar kring personer och organisationer, händelser och rättsliga frågeställningar. Detta innebär att du snabbt kan lära dig mer om ett specifikt mål eller en specifik person som har intresserat dig. Självklart kan du också använda tjänsten för att verifiera information som du har hittat på andra ställen för att vara helt säker på att den stämmer.

Bevakning

Med Verifiera AB kan du som journalist inte bara söka efter personer och domar. Du kan också välja att bevaka för att se om något förändras i framtiden. Detta gör att du snabbt och enkelt kan se när en person blir dömd och kan skriva om detta innan någon annan hinner göra det. Det är även möjligt att bevaka företag för att se om något händer med dem. Självklart kan du också ha flera olika bevakningar i gång samtidigt. Det betyder att du kan välja ut flera intressanta personer/företag och sen bevaka dem för att snabbt kunna skriva en artikel när något händer med dem.

När något händer kommer ett mejl att skickas ut till den mailadress som du har angett. Du kan sen enkelt gå in på Verifiera AB och se exakt vad det är som har hänt och vilken ny offentlig handling som blivit tillgänglig i Verifieras rättsdatabas.

Slutord

Verifiera AB är det enda företaget i Sverige som erbjuder en tjänst som snabbt låter dig se om en person är lämplig för ett jobb eller inte. De nöjer sig dock inte med detta utan hjälper även journalister att kontrollera sina källor och samla ny information för framtida artiklar. Företaget har blivit kritiserat men alltid tagit sig igenom detta och vuxit sig ännu starkare. Verifiera används idag främst av den offentliga sektorn och företag där det ställs krav att utföra bakgrundskontroller inför rekrytering eller upphandling.

Det går inte att förneka att Verifiera AB idag är väldigt populärt, hos både företagare och journalister som behöver lite extra hjälp. Vi tycker att Verifiera AB är ett riktigt bra företag och ett föredöme för hur ett företag ska drivas för att lyckas på en tuff marknad.