LOADING

Type to search

Hus & Hem

Viktigt att veta om överlåtelsebesiktning av fastighet

Share

En överlåtelsebesiktning, även kallad husbesiktning, är en undersökning från exempelvis svenskfastighetsbesiktning.se. Genom överlåtelsebesiktningen av en fastighet kontrolleras det om det finns några skador eller defekter på huset. Besiktningsmannen går igenom huset grundligt och noterar alla relevanta problem som upptäcks.

Det finns olika typer av överlåtningsbesiktning, som förhandsbesiktning, skadeutredning och entreprenasbesiktning samt slutbesiktning och det kräva ibland en kontrollansvarig. En fastighetsbesiktningsman kan även utföra täthetsprov av fastigheten. Letar du efter överlåtelsebesiktning i Härjedalen, Sundsvall, Dalarna, Västerås eller Stockholm så kan du exempelvis få hjälp av Svensk Fastighetsbesiktning där du även kan se hur prisbilden ser ut och vad som gäller för både som köpare och säljare.

Överlåtelsebesiktning behövs för att säkerhetsställa fastighetens skick

Fastighetens skick är viktig information för både köparen och säljaren och kan bidra till att förhindra onödiga konflikter i framtiden. Att låta besiktiga huset vid försäljningstillfället garanterar att alla skador och brister är kända för båda parter och att ingen av parterna blir missnöjd med köpet av huset på grund av okända skador.

När du köper eller säljer ett hus är det viktigt att det inspekteras av en kvalificerad besiktningsman. En överlåtelsebesiktning, som även brukar benämnas som husbesiktning, ger dig en aktuell bild av fastighetens skick. Genom denna kan köparen så att du kan fatta ett välgrundat beslut om köp eller inte.

Så här går en överlåtelsebesiktning av fastighet till i korta drag

En överlåtelsebesiktning är en aundersökning av ett hus för att se om det finns några skador eller defekter som kan vara avgörande för ett köp. Genom att kontrollera det mest förekommande skador som brukar finnas på fastigheter, så kommer beställaren få en klarare bild om det finns renoveringsbehov eller skador som påverkar priset. Det kan röra sig om trasiga rör eller vattenläckage.

Men det kan även vara skicket på fönster och vilken effekt eventuella sprickor i en husfasad kan gett för följdskador. Tidsåtgången brukar vara kring 2 timmar och det finns flera fördelar med att husägaren är med och kan svara på eventuella frågor som kan dyka upp.

Det kan röra sig om olika renoveringar som utförts och syftar till att kunna ge en så bra bild som möjligt för både säljare och köpare. Att utföra en fastighetsbesiktning kan dock utföras även om en försäljning är aktuell eller inte, för att tidigt få reda på om det finns skador som kan ge dyra renoveringskostnader över tid.