LOADING

Type to search

Nöje

Är det lika farligt att röka vattenpipa som vanlig tobak?

Share

I dagens samhälle så är den mesta tobaken till för tobaksrökning. Dit hör cigaretter, cigarriller, cigarrer och piptobak. Andra former av tobak är snus och tuggtobak. Tobak är en jordbruksprodukt som tillverkas från blad som kommer ifrån diverse olika tobaksväxter. Genom Sveriges historia och kulturframgång så har ett ökat resande har vattenpipan kommit till oss. Att röka vattenpipa blir allt mer vanligt i Sverige, inte minst bland ungdomar. Vattenpipan är ett rökdon som användas främst för att röka smaksatt tobak. Tobaken som används är oftast melasstobak, smaksatt med olika fruktaromer eller andra smakämnen som kanel, salmiak eller ingefära. Den överlägset vanligaste smaken är äpple. Det finns också ”tobak” utan tobak. Den består av en blandning av olika te-örter som ökar styrkan med en tobaksliknande smak samt ytterligare smaker av olika frukter.

Det är viktigt att man köper sin tobak och vattenpipa på et säkert ställe så att det inte blir något fuffens. Vill man köpa antingen vattenpipa eller piptobak så kan man göra det hos Jisonprodukter. Dem har allt ifrån askkopp med lock och fickasskkopp men även ett stort utbud av vattenpipor och humidor.

Hälsoaspekter

När det kommer till huruvida det är bra för hälsan att röka tobak eller smaksatt tobak finns en rad studier som visar på att tobak, både om man snusar eller röker cigaretter är farligt för dem olika kroppens delar. Framförallt tänder och lungor men även för levern. När det kommer till hälsoaspekter kring vattenpipa men smaksatt tobak så är risken inte lika stor även fast påföljder kan bli densamma som vid vanlig cigarrettrökning. Där bland sjukdomar som lungcancer, KOL och andra hjärt-kärlsjukdomar.