LOADING

Type to search

Hus & Hem Hälsa

Doftljus skapar en underbar stämning i ditt hem

Share

Doftljus har blivit allt populärare och återfinns idag i många hem runt om i landet. Doftljus har använts sedan innan medeltiden och har sedan dess utvecklats till bättre produkter. Varför är doftljusen fortfarande så populära och vad har förändrats sedan de gjorde sin debut i historien?

För omkring 2000 år sedan började de första doftljusen dyka upp i våra hem och än idag så finns de kvar. Anledningen till att doftljusen uppfanns var främst pga. hur ljusen tillverkades på den tiden. Ljusen bestod i nästan alla fall av fett som kom från djuren. Detta innebar att ljusen hade en mindre trevlig doft som spred sig i hemmen. Lösningen var enkel och att tillsätta olika dofter räckte för att dölja lukten.

Idag tillverkas doftljus på många olika sätt som har olika egenskaper. Stearin och paraffin är förekommande i nästan alla doftljus. Paraffin är en restprodukt från dieseltillverkningen som är en miljöförstörande industri som hårt belastar vår miljö. Paraffin är aven cancerframkallande och skadligt för vår hälsa om man regelbundet har paraffinljus tända i sitt hem. Stearin må låta bättre när det gäller miljön. Stearin består av både animaliska fetter och naturliga vaxer, vilket get naturliga doftljus. Anledningen till att stearin inte är en miljövänlig produkt är pga. att djurhållningen leder till ett stort klimatavtryck.

Vad finns det för alternativ?

Om du bryr dig om miljön, din hälsa eller är vegan så är ljus av paraffin eller stearin inte ett alternativ. Fair Candles erbjuder svensktillverkade ljus av enbart naturliga och veganska ingredienser. Dessa ljus är perfekt att skapa en underbar stämning i ditt hem, utan att behöva oroa dig för din hälsa eller miljöpåverkan.