LOADING

Type to search

Uncategorized Sport

På cykel från tävling till fritid

Share

Cykling har blivit ett allt vanligare färdmedel när man ska ta sig till platser. Så länge sträckan inte är alltför lång så är den cykelvänlig. I storstäder läggs nya cykelbanor titt som tätt, det underlättar trafiken men framförallt så förbättrar det luftkvalitén i annars avgasrika städer. Tar man Stockholm som exempel är luften rätt så bra redan som den är, Mälaren rinner ju igenom och ger ett naturligt rum för luften att andas. Men i andra städer finns inte samma lyx, i Stockholm är dock trafiken ett bekymmer när man tar sig fram med bil. Många rödljus, bussar till höger och vänster och andra trafikanter att ta hänsyn till. Som att det inte vore nog med det har de även trängselskatt för bilar. Ja, som ni hör kanske cykeln är ett bättre alternativ. Många gånger går det snabbare att ta sig fram med cykel i stadsmiljö då man är mer mobil och inte behöver vänta på avgångar och enkelt kan navigera sig fram med den snabbaste rutten.

På cykel genom staden. Källa: Pexels.

Anledningarna till cykelns popularitet är många, som ovan nämnt ur ett tids- och miljöperspektiv. Det är även ett alternativ till viktig vardagsmotion som annars inte alltid hinns med, många lever efter fullspäckade scheman och har inte tid för träning, då kan en timmes cykling till och från jobbet göra susen. Man spar på pengar och får motion samtidigt! Cykling har dock varit stort länge och det finns tävlingar i alla dess former för den tvåhjulade sporten. De har tävlingar i bergsmiljö, på längre sträckor som Tour De France och BMX tävlingar. Bet365 har betting på cykling, något som blivit större med åren. Man gissar en vinnare och tävlingen blir genast än mer spännande.

Vill man själv börja tävla i cykling bör man först se vilken form som är mest passande för ens intressen. Många hobbycyklar och använder appar som Strava för att jämföra sig med andra i området och tävla på det sättet. Annars finns det flera amatörtävlingar att anmäla sig till och starta igång, en av de största är Vätternrundan där man cyklar runt en av Sveriges största sjöar och får se allt fint runtomkring. Cyklister från världen över söker sig dit för att ta del, 315km avverkas och vanligvist anmäler sig nära 23 000 deltagare för att delta i tävlingen.

Självklart behöver man inte tävla för att njuta av cykling, många föredrar att endast ha det som hobbysyssla. Man tar en sväng i skogen med en Mountain Bike som klarar terrängkörning och njuter av friden. Med cykel kan man täcka stora ytor i förhållande till på fots, med en matsäck i väskan och vatten i flaskan är möjligheterna oändliga. De finns de som cyklar genom Europa och gör det till en sommar. Med Schengen kan man ta sig över gränserna och med en bra cykel och stor väska behöver man bara fylla på matsäcken mellan varven för att ta sig till nya städer och miljöer. Man får bara se till att planera sin rutt väl, i många länder är det olagligt att cykla längs motorvägen och farligt likaså. Även om de känns som att det går undan är man väldigt oskyddad vid trafik. Men prova på och se vart cykeln tar dig!