LOADING

Type to search

Sverige Sport

Topp 10 i NHL: Två svenskar på listan

Share

NHL, världens största och främsta ishockeyliga, har börjat sin säsong. 2021 spelas serien på våren istället för höst/vår som tidigare säsonger. Divisionerna har fördelats om och det väntar ett mer intensivt matchschema för de nästan hundra svenskarna, som spelar i något av de 31 lagen. 

Historiskt sett har svenska spelare haft stora framgångar i den amerikanska ishockeyligan, och föregående år var inget undantag. Två svenskar har blivit framröstade till NHL:s topp 10 viktigaste spelare. De presenterades i den traditionsenliga årsboken, som släpps av The Hockey News inför varje seriestart. 

Victor Hedman i Tampa Bay Lightning

Den bästa svensken på listan är Victor Hedman, som hamnade på plats nummer sju. Hans placering var föga förvånande. Backen som fostrades i Modo, innan han tog klivet över Atlanten, blev utsedd till ligans bästa back 2020. Han tilldelades Conn Smyth-trofén, som ges till ligans ”mest värdefulla spelare”. Dessutom, som tidningen Sportbladet var med och rapporterade om, vann hans lag, Tampa Bay Lightning, Stanley Cup.  

Med en lyckad säsong bakom sig vilar det stora förhoppningar både på Hedman och laget. Tampa hålls som förhandsfavorit av spelbolagen, såsom bet365 med sin elitserien betting och övriga hockeyodds. Oddset att de vinner Stanley Cup för andra året i rad är 8.50. Hedman har i sin tur fortsatt att visa att han hör hemma på topplistorna. Han har redan hunnit göra flera mål och bistått med assists. Om säsongen fortsätter på samma sätt som inledningen kan han komma att bli nominerad till att vinna den åtråvärda trofén, Norris Trophy, för fjärde gången i rad. Trofén delas ut till den bäste försvarsspelaren efter varje säsong. Kanske kan det bli femte gång gillt och hans tur att vinna. 

Elias Pettersson i Vancouver Canucks

In på plats nummer åtta, och strax efter Hedman, hamnade centerspelaren, Elias Pettersson. Efter endast tre säsonger i NHL och det kanadensiska laget, Vancouver Canucks, är han redan en lysande stjärna. Hans karriär i ligan inleddes 2018 och han lyckades med bedriften att göra två mål i sina två första matcher. Detta gjorde att han utsågs till ”Månadens Rookie”, en titel som han försvarade månaden därefter. Elias har blivit känd som en poänggörare och han förväntas att förnya sitt kontrakt med klubben i juli, då hans första ”rookie”-kontrakt löper ut. 

Tyvärr har Petterssons säsong inte börjat lika starkt som Hedmans. Istället för att toppa poänglistan har han enligt Sportbibeln hamnat på den ödesdigra stolpe-listan. Det är en lista över flest skott mot mål som studsat mot stolpe eller ribba. Vancouver Canucks har i övrigt haft en tuff inledning på säsongen. Det har spekulerats vilt i vad det kan bero på. Några tror att det är för att laget spelar i en tuff division med endast kanadensiska lag, i enlighet med säsongens divisionsindelning.

Förra säsongen var första gången laget tog sig till playoff sedan 2015. Supportrar och ledare hoppas att de ska lyckas med det även den här säsongen. 

Att två svenskar finns med på topplistan över de bästa spelarna i NHL är en bragd. Förhoppningsvis är de kvar efter sommarens slutspel, och kanske har fler svenska namn lagts till.