LOADING

Type to search

Sverige

Undvik radon i vattnet med en vattenanalys

Share

Vattenanalys

Tycker du att ditt dricksvatten smakar konstigt? Om du har en egen brunn kan det vara en bra idé att med jämna mellanrum göra en vattenanalys. Då kan du se exakt vad ditt vatten innehåller och om det är säkert att dricka eller inte. Idag ska vi gå igenom allt som du behöver veta om att göra en vattenanalys. Hos Svenska Vattenanalys kan du beställa vattenanalys.

Radonmätning

Om ditt vatten innehåller en förhöjd halt av Radon kan det vara skadligt att dricka. Därför är det väldigt bra att en vattenanalys kan se exakt hur mycket Radon som din brunn innehåller och ifall du behöver göra något eller inte. Företaget som erbjuder analysen vet för det mesta vad du behöver göra för att få säkert dricksvatten igen och de erbjuder sig ofta att hjälpa dig. Vi rekommenderar att du accepterar den hjälpen för att snabbt få bra dricksvatten igen.

Metaller

En vattenanalys kommer också visa vilka metaller som ditt vatten innehåller och i vilken halt. Vissa metaller ska finnas i vattnet men om det blir för höga halter kan kroppen ta skada och vattnet kommer inte att smaka gott. Vanliga metaller är till exempel järn, koppar, natrium och magnesium. I normal halt är dessa metaller inte farliga, i själva verket ska de finnas i vattnet, men i för höga halter blir de farliga för dig och din familj.

Övrigt

Dessutom kommer en vattenanalys visa om ditt vatten innehåller något annat som det inte bör innehålla. Detta kan vara en stor mängd olika saker, till exempel skadliga ämnen som sipprat ner genom jorden. Om du märker att ditt vatten är missfärgat eller smakar konstigt är det viktigt att du gör en vattenanalys om problemet inte försvinner inom någon dag. Vuxna klarar sig för det mesta rätt bra men barn kan drabbas av sjukdomar som diarré om det är något fel på vattnet.