LOADING

Type to search

Hus & Hem

Utemöbler i konstrotting

Share

Möbler i rotting har länge varit en trädgårdsfavorit. Äkta rotting kan dock vara väldigt dyrt samt svårt att underhålla. Därför pryder många sina trädgårdar med utemöbler i konstrotting istället. 

Konstrotting är gjorda av konstfibrer. Det är detta som gör att materialet är mer robust och hållbart än det naturliga materialet rotting. Fibrerna är dock vävda på samma sätt som äkta rotting, vilket gör att man får samma klassiska flätade känsla och utseende på konstrottingsmöbler som på autentiska rottingmöbler. Fibrerna är sedan belagda med speciella ämnen som förhindrar att möblerna bleks under året. Dessa beläggningar gör även att möblerna är allmänt mer skydda mot slitage.

Hur klarar sig utemöbler i rotting respektive konstrotting under vintern?

Utemöbler i riktig rotting går inte att lämna ute året runt. Materialet ruttnar nämligen i fuktiga förhållanden, så om möblerna lämnas ute i regn eller snö kommer de snabbt försämras. Utemöbler i konstrotting, däremot, klarar sig mycket bättre. Konstrotting bör dock inte heller lämnas ute året runt. För även om det håller även i sämre väderförhållanden, så kan de fortfarande ta skada om de lämnas ute i regnet eller snön under längre perioder. Däremot brukar konstrotting klara sig bra ute om man täcker möblerna med presenning.

Dyrare möbler tenderar att behålla färgen längre

Rottingmöbler kan blekna, men det beror normalt på kvaliteten av de möbler man köpt. En dyr konstrottingmöbel kan till exempel hålla väldigt länge gentemot en konstrottingmöbel som man fått till en billigare peng. Detta beror på att billigare möbler endast färgas på ytan, medan väven på möbler av högre kvalitet är helt färgade. Äkta rottingmöbler däremot kommer normalt inte blekna, men om de inte underhålls på rätt sätt och lämnas ute i fuktiga förhållanden kan de både blekna och ruttna.

Konstrotting är ett billigare alternativ

När det kommer till trädgårdsmöbler i äkta rotting är det i allmänhet något dyrare än konstrotting. Först och främst är råvarorna inte särskilt billiga, vilket gör att det är billigare att producera och därmed även att sälja konstrotting. Men priset på konstrotting kan variera enormt, helt enkelt eftersom det påminner så mycket om äkta rotting. Rotting är oerhört populärt, och därför vet tillverkarna av konstrotting att de kan sälja dem till dyrare priser.

Konstrotting eller äkta rotting?

Det finns inte riktigt något rätt svar på om konstrotting eller äkta rotting är bäst. Det beror helt enkelt på vad man förväntas använda sina rottingmöbler till, hur väl man kommer ta hand om dem samt vilken budget man har.